недеља, 13. април 2008.

ZNACENJE IMENA

Desifrovanje imena nije tako jednostavno kako vam se cini. Ali kada ga rastumacimo znamo mnogo vise nego ranije. Ovo nam pomaze narocito kada se sa nekim tek upoznajemo - kao da se vec znamo!
Svoje ime nosimo od rodjenja. Talasi koje proizvodi zvuk naseg imena, uticu i na nas karakter, na nase sposobnosti pa samim tim mogu na izvestan nacin da uticu i na nasu buducnost.
U nastavku cu vam navesti par imena i njihovo znacenje, ukoliko se vase ime ne nalazi na listi mozete ga pronaci na sajtu: http://www.radiopek.co.yu/znacenje

VUK
Prastaro sveslovensko, zastitno ime. Izvodi poreklo od staroslovenske osnove ''volk'' tj. ''vuk'' u staroslovenskom znacenju ''derikoza'' ili ''onaj koji rastrze u borbi''. U proslosti kada se jos verovalo da rec ima dejstvo magije, davalo se detetu u funkciji zastrasivanja zlih duhova koji se klone ''opasnih zveri''. Simbolise veliku hrabrost, brzinu i spretnost.
Od ovog imena izvedena su imena: Vuica,Vukasin,Vuksa, Vucko, Vukasin itd.
UROS
Staro slavenosrpsko ime. Izvodi poreklo iz madjarskog ''ur'' - gospodin, i slovacki nastavak ''os''. U narodu ovo ime se ukorenilo od najranijih vremena o cemu svedoce i mnogi istorijski spomenici i srednjovekovni popisi stanovnistva. U narodnoj tradiciji dugo je vazilo za vladarsko ime pa se zbog toga u proslosti izbegavalo njegovo davanje obicnim ljudima.Kalendarsko je ime.
TATIJANA
Srpsko,hriscansko nasledje. Potice iz grckog ''Tatiana'' u znacenju ''koja oznacava,odredjuje, postavlja". Poslednjih decenija ime Tatjana je postalo popularno pod uticajem ruske knjizevnosti. Kalendarsko je ime. Od ovog imena su izvedena imena: Tanja,Tatjana i Tasana.
STRAHINJA
Starosrpsko zastitno ime. Izvodi poreklo od korena "strah". U proslosti kad se jos verovalo da rec ima dejstvo magije davalo se detetu u funkciji zastrasivanja zlih duhova koji se klone onog koji uliva strah. Prvi i najpoznatiji ovako prozvan bio je Banovic Strahinja. Od ovog imena izvedena su imena: Strasko, Strahina, Strain.
SLOBODAN
Srpsko,hriscansko nasledje. Skorasnji je prevod iz grckog "Eleutheros" u znacenju "slobodan". Moze biti da je Slobodan nastao na domacem tlu od imenice sloboda ili je pridev slobodan uzet za licno ime. Od ovog imena izvedena su imena: Sloboda i Slobodanka.
PREDRAG
Staro slavenosrpsko prizeljkivano ime. Slozeno je od komponenti prefiksa "pre" i "drag" sto je zajedno superlativ od drag u znacenju "najdrazi" Izrazava roditeljsku zelju da iscekivano dete bude izuzetno drago i ljupko. Od ovog imena izvedena su imena: Pega i Pedja.
DRAGANA
Staro slavenosrpsko ime. Izvodi poreklo od osnove prideva "draga". Od davnina ovo ime je omiljeno u narodu. Od ovog imena izvedena su imena: Dragica, Draga, Dragance...
DEJAN
Staro slavenosrpsko ime. Moze biti porekla od staroslovenske reci "dejati" u znacenju "raditi,ciniti" ili od staroslovenske reci "des" u znacenju "desiti se". U proslosti rec "des" bila je jednaka danasnjem znacenju reci "sreca". Od ovog imena izvedena su imena: Dejana, Dejka i Deka.

2 коментара:

Admin је рекао...

Nažalost deci se sve češće daju imena koja nemaju nikakvo značenje...Mia,Mina,Una,Kia,Ina...
imena

Anonimno је рекао...

~~~ Biti prijatelj Bogu svom ~~~ Duša,duh i telo jeste Božije delo ~ Nema ljubavi veće od ovog : - položiti život za prijatelja svog - ~ Nečije srce je slomljeno zbog sela mog,a možda je to samo bol moj ~ Ovaj proces nije loš,biti u verovanju,jeste od prijatelja savršenog ~ Učiniti malo mogu tog,podeliti Isusa sa tobom,a iskanjem očekivati isceljenje i oprost makar osobi jednoj ~ Svet,svet,svet,svet je nad vojskama Bog,i danas,svi su puni Duha Svetog ~ Neka moje rane tvoj bol iscele ~ Svaki dan jeste krasan i predivan,ako verujući znamo da u svima koji veruju Bogu i Hristu jeste Isus ljubav Božija ~ Pored zdravlja i sreće,od srca svog želim da ostaneš uspešno nenadvladivo u poslu i životu svom,voli vas na nebu Otac i Bog ~ Neka te Bog blagoslovi i neka te čuva ~ Neka te Bog svojim licem obasja i milostiv ti bude ~ Neka pogled svoj Bog svrati na te i mir ti donese ~~~ Slava Bogu Isusu Hristu jedinome spasitelju ~~~