недеља, 13. април 2008.

ZNACENJE BOJA

SIMBOLICKO ZNACENJE BOJA
Boje oduvek imaju neku simbolicku vrednost. Svako od nas neku boju voli, dok onu drugu izbegava. Isto tako za svakog od nas svaka boja ima drugo znacenje. Simbolicka vrednost boja se menja u zavisnosti gde se koristi. Crvena je boja ljubavi ali u politickom zivotu ona obelezava komunizam. Zelena je boja nade ali isto tako boja pokreta za zastitu prirode. Crna je u evropskom kulturnom krugu boja zalosti dok je na istoku to bela boja. Iz ovoga mozemo videti da se moze naci vise simbolickih znacenja.
U danasnje vreme boje imaju vazna obelezja i postaju zastitni znakovi. Boje su najvazniji sadrzaj drzavnih zastava. Bojom su oznaceni sportski klubovi. Sastavni su delovi zastitnih znakova pojedinih proizvoda. Mozemo tako nabrajati, jer boje nalazimo svuda i prema bojama se cesto orjentisemo i one nas u mnogo cemu asociraju na odredjenu stvar, osobu ili mesto.
U nastavku cu ukratko navesti odredjene simbolicke vrednosti pojedinih boja. Naravno ako se ne slozite s tumacenjem za odredjenu boju, uzmite u obzir gore navedeno, svakome od nas boje znace nesto drugo, a svakako postoje i razliciti izvori gde mozemo da se informisemo...samo je poenta u tome ko ce koji izvor prihvatiti kao tacan.
CRVENA
Crvena boja kao sto je poznato, sve nas najverovatnije najpre asocira na ljubav. Znaci to je prvenstveno boja ljubavi, strasti, radosti. To je boja zivotne energije. Najdominantnija je, stimulise i vrlo je intenzivna. Spada u tople boje.
NARANDZASTA
Asocira na sjaj i bogatstvo. Takodje je i simbol plodnosti. Malo je manje intenzivna od crvene ali je isto tako sjajna i topla. Podseca na plamen i svecu.
ZUTA
Ova boja sama po sebi asocira na svetlo. Oznacava razum i pamet. Simbol je izrazenog uma i prodorne intuicije. Vrlo je vedra boja, prostor cini svetlijim, veoma je topla i cesto osecamo da zraci i isijava nekom pozitivnom energijom.
ZELENA
Zelena je boja mira, boja nade i besmrtnosti. Ova boja je znak stabilnosti i sigurnosti. Smatra se hladnom i opustajucom. Okruzeni ovom bojom najcesce se osecamo smireno i opusteno.
PLAVA
Boja koja simbolizuje istinu, vernost i plemenitost. Isto kao i zelena to je hladna boja, smatra se smirujucom. Vidimo je kao boju vode i zraka sto je cini misaonom i emotivnom bojom koja moze izazvati smirenost ili tugu. Cesto se koristi u bolnicama jer se smatra da ima smirujuce dejstvo na centralni nervni sistem.
LJUBICASTA
Asocira na carobnjastvo i umetnost. Isto tako simbol je pokore i strpljenja. Moze uneti mnogo atmosfere a ako se koristi sa zutom daje poseban naglasak. Deluje veoma prefinjeno i prozracno iako poneke nijanse znaju delovati hladno.
RUZICASTA
Ova boja prvenstveno oznacava neznost.Takodje asocira na sramezljivost, slatkocu, romanticnost.
BELA
Bela boja oznacava cistocu i mir. Takodje ova je boja simbol nevinosti. Dopada se osobama koje teze slobodi, onim koji zele nagasiti cistocu i predanost.
CRNA
Simbolizuje smrt, nesrecu i teror. Vecinom asocira na tugu, cesto i na bolest. Moze isto tako asocirati na nesto tajanstveno, misticno, zagonetno pa i zlokobno.
SIVA
Ovo je vrlo neutralna i ne emocionalna boja.
Ovo su najbitnije boje. Ostale boje koje nisam navela su kombinacije a nisam ih navodila da ne bi doslo do nepotrebnog ponavljanja.

1 коментар:

Unknown је рекао...

super je ono sa bojama ja jesam malo sujeverna,zbog merdevina itd.....