субота, 12. април 2008.

ASTROLOGIJA







ISTORIJA ASTROLOGIJE

Niko ne zna koliko je tacno stara astrologija.Veruje se da njeno postojanje datira jos od V veka p.n.e. o cemu nam svedoci horoskopska karta koja je radjena u Vavilonu 29.04.409. p.n.e.

Smatra se da je Beros kasnije preneo znanja o astrologiji iz Vavilona u Grcku,tacnije na Kos.Prvi dokumentovani podatak o postojanju astrologije je Hipokritovo delo ,,On Diets", u kome on objavljuje svoja znanja i istrazivanja iz ove oblasti.

U doba Rimljana astrologija je prosla kroz period pun preokreta.U pocetku,astrolozi su bili proterivani,da bi kasnije astrologija postala deo javnog i politickog zivota.U tom periodu mnogi senatori,pa cak i sami carevi bavili su se ovom naukom.Prva zena astrolog bila je Hipatija.Ona je predvidela tacan datum svoje smrti i to se obistinilo.409. godina oznacava pocetak ponovnog progona astrologa,spaljivanje spisa i knjiga.

Razvoj astrologije u kasnijem dobu protekao je bez vecih oscilacija.Nova nauka pocela je da se siri i na zemlje istoka,da bi na kraju bila rasprostranjena po celom svetu.Najpoznatiji astrolog arapskog sveta bio je Albumasar.U Francuskoj to je bio Majkl Skot,zvanicni dvorski astrolog (12.vek).Prvi astrolog sa nasih podneblja,koji se pominje,je Albert Kazotic iz Togira,inace ucenik Tome Agvinskog.

Sve do 20. veka astrologija pretstavlja izazov za naucnike.Pretrpela je mnoge promene,zbog razlicitih otkrica,ucenja i verovanja.Medjutim,od 20. veka ona je tiha,ali dobija sve vise javnog diskreditovanja,nastalog kao posledica nedostatka sistematizacije i saradnje asrtoloskih skola.

Нема коментара: