недеља, 13. април 2008.

ZNACENJE IMENA

Desifrovanje imena nije tako jednostavno kako vam se cini. Ali kada ga rastumacimo znamo mnogo vise nego ranije. Ovo nam pomaze narocito kada se sa nekim tek upoznajemo - kao da se vec znamo!
Svoje ime nosimo od rodjenja. Talasi koje proizvodi zvuk naseg imena, uticu i na nas karakter, na nase sposobnosti pa samim tim mogu na izvestan nacin da uticu i na nasu buducnost.
U nastavku cu vam navesti par imena i njihovo znacenje, ukoliko se vase ime ne nalazi na listi mozete ga pronaci na sajtu: http://www.radiopek.co.yu/znacenje

VUK
Prastaro sveslovensko, zastitno ime. Izvodi poreklo od staroslovenske osnove ''volk'' tj. ''vuk'' u staroslovenskom znacenju ''derikoza'' ili ''onaj koji rastrze u borbi''. U proslosti kada se jos verovalo da rec ima dejstvo magije, davalo se detetu u funkciji zastrasivanja zlih duhova koji se klone ''opasnih zveri''. Simbolise veliku hrabrost, brzinu i spretnost.
Od ovog imena izvedena su imena: Vuica,Vukasin,Vuksa, Vucko, Vukasin itd.
UROS
Staro slavenosrpsko ime. Izvodi poreklo iz madjarskog ''ur'' - gospodin, i slovacki nastavak ''os''. U narodu ovo ime se ukorenilo od najranijih vremena o cemu svedoce i mnogi istorijski spomenici i srednjovekovni popisi stanovnistva. U narodnoj tradiciji dugo je vazilo za vladarsko ime pa se zbog toga u proslosti izbegavalo njegovo davanje obicnim ljudima.Kalendarsko je ime.
TATIJANA
Srpsko,hriscansko nasledje. Potice iz grckog ''Tatiana'' u znacenju ''koja oznacava,odredjuje, postavlja". Poslednjih decenija ime Tatjana je postalo popularno pod uticajem ruske knjizevnosti. Kalendarsko je ime. Od ovog imena su izvedena imena: Tanja,Tatjana i Tasana.
STRAHINJA
Starosrpsko zastitno ime. Izvodi poreklo od korena "strah". U proslosti kad se jos verovalo da rec ima dejstvo magije davalo se detetu u funkciji zastrasivanja zlih duhova koji se klone onog koji uliva strah. Prvi i najpoznatiji ovako prozvan bio je Banovic Strahinja. Od ovog imena izvedena su imena: Strasko, Strahina, Strain.
SLOBODAN
Srpsko,hriscansko nasledje. Skorasnji je prevod iz grckog "Eleutheros" u znacenju "slobodan". Moze biti da je Slobodan nastao na domacem tlu od imenice sloboda ili je pridev slobodan uzet za licno ime. Od ovog imena izvedena su imena: Sloboda i Slobodanka.
PREDRAG
Staro slavenosrpsko prizeljkivano ime. Slozeno je od komponenti prefiksa "pre" i "drag" sto je zajedno superlativ od drag u znacenju "najdrazi" Izrazava roditeljsku zelju da iscekivano dete bude izuzetno drago i ljupko. Od ovog imena izvedena su imena: Pega i Pedja.
DRAGANA
Staro slavenosrpsko ime. Izvodi poreklo od osnove prideva "draga". Od davnina ovo ime je omiljeno u narodu. Od ovog imena izvedena su imena: Dragica, Draga, Dragance...
DEJAN
Staro slavenosrpsko ime. Moze biti porekla od staroslovenske reci "dejati" u znacenju "raditi,ciniti" ili od staroslovenske reci "des" u znacenju "desiti se". U proslosti rec "des" bila je jednaka danasnjem znacenju reci "sreca". Od ovog imena izvedena su imena: Dejana, Dejka i Deka.

ZNACENJE BOJA PRILIKOM UREDJENJA ENTERIJERA



Prilikom uredjenja stana posebnu paznju dajemo bojama zidova. Boja je najuzbudljiviji, najefektniji a ujedno i najjeftiniji element dekoracije enterijera. Boje mogu uticati na to hocemo li u nekoj prostoriji provoditi vise ili manje vremena, kako cemo se u njoj osecati, stoga je vazno pronaci bas one boje i nijanse koje najbolje odgovaraju nama samima ali i funkciji tog prostora. Pazljivom i promisljenom primenom boja svaki se prostor moze ulepsati dok ce zloupotreba boja upropastiti i najlepsu unutrasnjost. Poznato je da tople boje prividno smanjuju a hladne boje povecavaju prostor. Takodje je poznato da boje uticu na nase raspolozenje. Upravo zbog toga trebalo bi boju odrediti po nameni prostorije, tako da u spavacu sobu stavite neku smirujucu boju. Nije dobro boje birati na osnovi svidja mi se - ne svidja mi se, vec bi trebalo uzeti u obzir oblik, velicinu i namenu prostorije koju nameravate da obojite pa tome jos pridodate i svoj ukus. Svakako vodite racuna treba li velicinu prostora vizuelno korigovati, koliko vremena cete provoditi u pojedinom prostoru, hoce li se prostor koristiti vise po danu ili po noci. Boje ne smeju umanjiti svetlost i upravo zbog toga plafone najcesce bojimo u belo dok u sobama u kojima ima dovoljno prirodnog svetla mozemo koristiti i neku drugu nijansu boje.
BELA BOJA
Boja s kojom definitivno ne mozete pogresiti. Bela boja je izuzetno elegantna i osvezavajuca boja koja uz to pojacava efekat ostalih boja. S njom ipak ne valja preterivati jer ce nezeljeni efekat biti preterano sterilni osecaj. Beli plafoni preporucuju se za svaku sobu zato sto reflektuju svetlost i tako osvetljavaju prostoriju. Bela ili zuckasto bela boja idealna je za kuhinju jer stvara osecaj cistoce.
ZELENA BOJA
Sobe obojene u zelenu boju izuzetno su pogodne za odmaranje. Ova boja se tradicionalno koristi u lecenju. Ima izrazito jak uticaj na svezinu mentalnog potencijala ali i na fundamentalne aspekte telesnih funkcija odnosno organa poput srca, pluca,zlezda itd. Zelena je boja prirode- mirna i dinamicna u isto vreme. Unosi harmoniju u vas dom, a naprosto sjajno funkcionise u trenucima kada zelite odmor i osvezenje.
ZUTA BOJA
Zuta boja najvise odgovara kuhinjama i sobama okrenutim ka severu. Nikako ne odgovara spavacim sobama jer podstice osecaj emotivne rasejanosti. To je vesela boja ali moze postati iritirajuca ako je prisutna predugo. Stoji iza vrlina poput vere, mudrosti, slave a smatra se i bojom koja predstavlja kreativnost, toplinu, mentalnu moc, sarm, srecu, optimizam ali i ljubomoru, kukavicluk,starenje.
PLAVA BOJA
Spavace sobe i eventualne sobe za meditaciju najbolje je obojiti u plavo posto je energija plave boje vrlo umirujuca i duhovna. Plava boja ce takodje uspesno pomoci coveku da zaspi. Ova boja uglavnom asocira na osecaj mirnoce i olaksanja.
CRVENA BOJA
U crvenoj spavacoj sobi verovatno se necete odmoriti kako biste zeleli jer ta boja potencira pokret i snagu. Ako se bavite sportom pa u stanu imate sobu za vezbanje, crvena je ubedljivo najbolji moguci izbor. Crvena se ne preporucuje nervoznim osobama jer lako iscrpljuje. Nedostaci crvene leze u cinjenici da ova boja moze uzrokovati glavobolje i preveliku energicnost.
NARANDZASTA BOJA
Ona oznacava uspesnost,pravdu, izdrzljivost. Za sobu kroz koju ce prolaziti mnogo ljudi najbolje je odabrati narandzastu boju - ona deluje izrazito pozitivno na vece skupine. Narandzasta boja olaksava komunikaciju, ublazava nervozu pa je stoga idealna za neobavezna druzenja i proslave svih vrsta. Kao i sve boje i ova boja ima svoje nedostatke - u spavacim sobama moze ometati san a i prostorija moze delovati manja nego sto jeste, kako biste to izbegli koristite ovu boju u dobro osvetljenim prostorijama.
CRNA BOJA
Poslednja u nizu boja asocira na smrt, tragediju i ekscentricnost. Ova boja upija sve ostale boje,ne preporucuje se ni za jednu prostoriju. Ako je izrazito volite, njome mozete obojiti neki detalj ili jedan zid u sobi.

ZNACENJE BOJA

SIMBOLICKO ZNACENJE BOJA
Boje oduvek imaju neku simbolicku vrednost. Svako od nas neku boju voli, dok onu drugu izbegava. Isto tako za svakog od nas svaka boja ima drugo znacenje. Simbolicka vrednost boja se menja u zavisnosti gde se koristi. Crvena je boja ljubavi ali u politickom zivotu ona obelezava komunizam. Zelena je boja nade ali isto tako boja pokreta za zastitu prirode. Crna je u evropskom kulturnom krugu boja zalosti dok je na istoku to bela boja. Iz ovoga mozemo videti da se moze naci vise simbolickih znacenja.
U danasnje vreme boje imaju vazna obelezja i postaju zastitni znakovi. Boje su najvazniji sadrzaj drzavnih zastava. Bojom su oznaceni sportski klubovi. Sastavni su delovi zastitnih znakova pojedinih proizvoda. Mozemo tako nabrajati, jer boje nalazimo svuda i prema bojama se cesto orjentisemo i one nas u mnogo cemu asociraju na odredjenu stvar, osobu ili mesto.
U nastavku cu ukratko navesti odredjene simbolicke vrednosti pojedinih boja. Naravno ako se ne slozite s tumacenjem za odredjenu boju, uzmite u obzir gore navedeno, svakome od nas boje znace nesto drugo, a svakako postoje i razliciti izvori gde mozemo da se informisemo...samo je poenta u tome ko ce koji izvor prihvatiti kao tacan.
CRVENA
Crvena boja kao sto je poznato, sve nas najverovatnije najpre asocira na ljubav. Znaci to je prvenstveno boja ljubavi, strasti, radosti. To je boja zivotne energije. Najdominantnija je, stimulise i vrlo je intenzivna. Spada u tople boje.
NARANDZASTA
Asocira na sjaj i bogatstvo. Takodje je i simbol plodnosti. Malo je manje intenzivna od crvene ali je isto tako sjajna i topla. Podseca na plamen i svecu.
ZUTA
Ova boja sama po sebi asocira na svetlo. Oznacava razum i pamet. Simbol je izrazenog uma i prodorne intuicije. Vrlo je vedra boja, prostor cini svetlijim, veoma je topla i cesto osecamo da zraci i isijava nekom pozitivnom energijom.
ZELENA
Zelena je boja mira, boja nade i besmrtnosti. Ova boja je znak stabilnosti i sigurnosti. Smatra se hladnom i opustajucom. Okruzeni ovom bojom najcesce se osecamo smireno i opusteno.
PLAVA
Boja koja simbolizuje istinu, vernost i plemenitost. Isto kao i zelena to je hladna boja, smatra se smirujucom. Vidimo je kao boju vode i zraka sto je cini misaonom i emotivnom bojom koja moze izazvati smirenost ili tugu. Cesto se koristi u bolnicama jer se smatra da ima smirujuce dejstvo na centralni nervni sistem.
LJUBICASTA
Asocira na carobnjastvo i umetnost. Isto tako simbol je pokore i strpljenja. Moze uneti mnogo atmosfere a ako se koristi sa zutom daje poseban naglasak. Deluje veoma prefinjeno i prozracno iako poneke nijanse znaju delovati hladno.
RUZICASTA
Ova boja prvenstveno oznacava neznost.Takodje asocira na sramezljivost, slatkocu, romanticnost.
BELA
Bela boja oznacava cistocu i mir. Takodje ova je boja simbol nevinosti. Dopada se osobama koje teze slobodi, onim koji zele nagasiti cistocu i predanost.
CRNA
Simbolizuje smrt, nesrecu i teror. Vecinom asocira na tugu, cesto i na bolest. Moze isto tako asocirati na nesto tajanstveno, misticno, zagonetno pa i zlokobno.
SIVA
Ovo je vrlo neutralna i ne emocionalna boja.
Ovo su najbitnije boje. Ostale boje koje nisam navela su kombinacije a nisam ih navodila da ne bi doslo do nepotrebnog ponavljanja.

субота, 12. април 2008.

SANOVNIK

Svaki covek prespava jednu trecinu svog zivota,sto znaci da sanja kako lepe-yako i ruzne snove. Iastazivanja su dokazala da odrasli sanjaju vise nego deca,zene vise nego muskarci... Najzanimljiviji rezultat tih istrazivanja je da su snovi,ustvari,poruke koje nasa podsvest salje nasoj svesti. Kada bi smo malo vise obratili paznju na snove i uspeli da shvatimo njihova znacenja bolje bi razumeli sami sebe i ono sto se unutar nas desava,a cega na javi nismo svesni.
Prema tome sta nam porucuju snove delimo na:
~telepatske snove (Snovi u kojima uspostavljamo telepatsku vezu sa drugima)
~snovi predvidjanja (snovi koji nas upozoravaju ili nam ukazuju na neki dogadjaj koji ce nam se desiti)
~dijagnosticke snove (snovi koji nam ukazuju na nase fizicko stanje)
~elaboracione snove (snovi u kojima razvijamo misli koje smo u budnom stanju zapostavili ili potisnuli)
~snove upozorenja (snovi koji nas opominju na nase ponasanje prethodnog dana)
~indikativne snove (snovi koji ukazuju na najbolje resenje nekog problema)
~opste kastracione snove (snovi koji nam ukazuju na aktuelne,male ili velike frustracije)
~snove o latentnim sklonostima (snovi u kojima izrazavamo moguce,ali nama nepoznato sadisticke,mazohisticke,perverzne,incestne ili druge sklonosti)
~snove straha (snovi koji odslikavaju,putem prizora ispunjenog teskobomstvarne i aktuelne srtahove)
~regresivne snove (snovi u kojima zelimo da prihvatimo,odnosno izbegnemo neku odgovornost
~snove zadovoljenja (snovi u kojima nas odobravanjem,aplauzima)
~erotske snove (snovi u kojima izrazavamo nasu seksualnost)
Ovaj spisak bi mogao da bude jos duzi,jer u snovima prozivljavamo stvarno i nestvarno,mozemo da budemo i ono sto jesmo i ono sto nismo.Zato bih vam predlozila da obratite paznju na svoje snove,u cilju otkrivanja vasih skrivenih zelja,fantazija,sklonosti,mogucnosti,vaseg skrivenog"JA". U koliko se sutra probubite i pozelite da znate sta je vas san pokusao da vam "kaze",posetite sajt http://www.sanovnik-snovi.com na kome cete naci detaljna uputstva za otkrivanje poruka koje vam vasi snovi salju.
RIBE
Zato sto ih je lako povrediti,jer su osecajne osobe,ribe se jako tesko otvaraju.Zbog toga sto sebe dozivljavaju kao zrtve,cesto su u stanju depresije.Takodje cesco umeju da pobrkaju stvarne dogadjaje i proizvode njihove maste-zato kazemo da su iracionalne.
Ribe su jako romanticne i zaljubljive.Nije im bitan izgled partnera,vec njegova dobrodusnost.
Odgovaraju im rak i skorpija.
Ne odgovaraju im vaga,strelac i blizanac.
Vise informacija i opsirniji opis mozete pronaci na sajtu
http://covermagazin.com/ribe.htm
VODOLIJA
Vodolija ima jako puno prijatelja zato sto ima razvijen osecaj za druge ljude i njihove probleme,ponekada cak i vise nego za samog sebe. Cesto ih opisuju kao neobicne,zato sto su oni uvekoriginalni i inovativni.Njima nije bitno kom stilu pripadaju-bitno im je da se izdvajaju.
Jedino sto vodolija od vas moze da zahteva je bezkompromisna podrska.
Dobre su sa ovnom i blizancem.
Nisu dobre sa devicom,skorpijom i rakom.
Vise informacija i opsirniji opis mozete potraziti na sajtu
http://www.covermagazin.com/vodenjak.htm
JARAC
Na jarca se uvek mozete osloniti,jer je pouzdan i disciplinovan.Njegova najveca vrlina je to sto ceni tradicionalne vrednosti i uvek je veran.
Materijalna sigurnost mu je jako bitna i veoma je ambiciozan,pa je zato i jako uspesan u poslu.On ima jako visoke standarde i jako je tesko dostici njegove kriterijume.
Tesko pokazuje svoja osecanja i potreban mu je neko ko ce mu stalno i u svemu biti podrska.
Slaze se sa bikom i devicom.
Ne slaze se sa blizancem i strelcem.
Vise informacija i opsirniji opis mozete pronaci na sajtu
http://www.covermagazin.com/jarac.htm
STRELAC
Znak koji zeli uzivati u svojoj slobodi i ne zeli je menjati ni za sta.On ne robuje ogranicenjima ni jedne vrste.On je zanimljiv i optimisticki znak koji zeli iskoristiti sve sto zivot pruza.U njihovom drustvu je uvek zanimljivo.
Njihova dobra strana je to sto su tolerantni i posteni,dok njihove mane cine nepromisljenost i tvrdoglavost.Ipak najveca mana im je to sto se tesko smiruju kraj jednog partnera.
Njima odgovaraju vodolija,strelac i lav.
Ne odgovaraju im Skorpija,riba,jarac.
Vise informacija i opsirniji opis mozete potraziti na sajtu
http://www.covermagazin.com/strijelac.htm
SKORPIJA
Skorpija spada medju zavodnicke znake i deluke gotovo magnetski na sve u svom okruzenju.Od svojih partnera traze veliku odanost.I ako su veoma inteligentni,nisu spremni na kompromise.Ako povredite skorpiju ona vam to nikada nece oprostiti i vratice vam na najgori moguci nacin.
Lose strane skorpije su posesivnost,ljubomora i paranoicnost.
Najbolje se slazu sa ribom i rakom.
Ne slazu se sa blizancem i vagom.
Vise informacija i opsirniji opis mozete pronaci na sajtu
http://covermagazin.com/skorpion.htm
VAGA

Vaga je znak koji ce vas sarmirati pri prvom susretu.Jako je recita i pravedna.Verovatno zbog toga imaju jako puno prijatelja.Vage imaju jako puno stila i prefinjen ukus,takodje obozavaju luksuz.

Vole zavoditi i uzivaju u ljubavnim igrama.Traze pametnog,lepog,drustvenog i uglednog partnera.
Najbolje se slazu sa vodolijama i blizancima.
Za njh nije rak,a ni skorpija.
Vise informacija i opsirniji opis mozete pronaci na sajtu

http://www.covermagazin.com/vaga.htm

DEVICA
Pedantnost i prefinjenost su njene glavne osobine.Voli kada se drugi lepo ponasaju,pa se i ona sama tako ponasa.Vrlo je odgovorna,organizovana,inteligentna,strpljiva.Vrlo tesko da ce devica preuzeti inicijativu,kako u svemu-tako i u ljubavi.Iz straha da ne dubu povredjene tesko se prepustaju osecanjima. Da bi ste zabobili njeno poverenje morate biti strpljivi.
Najvise im odgovaraju bik i jarac.
Ne odgovaraju im vodolija i blizanci.
Vise informacija i opsirniji opis mozete pronaci na sajtu
http://www.covermagazin.com/devica.htm
LAV
Lav je znak koji voli biti u centru paznje.Jako je egocentrican i ima stalnu potrebu za dokazivanjem.Zbog toga mu jako prijaju reci pohvale.Ni u ljubavi nije drugaciji-stalno ce se dokazivati i zeleti da bude dominantan.
Pred lavom nemoj zapocinjati teme kao sto su starost,bolest i usamljenost,jer cete tada probuditi njegove najdublje strahove.
Lavovima odgovaraju blizanci.ovnovi i strelci.
Lavovima ne odgovaraju ribe,skorpije i device.
Vise informacija i opsirniji opis mozete pronaci na sajtu
http://www.covermagazin.com/lav.htm
RAK
I ako mozda deluje kao najgrublji znak,rak ispod svoje ljusture krije jednu senzibilnu osobu.Njegove nagle promene raspolozenja uslovljene su time sto su u stanju da ih pogodi i najmanja sitnica.Oni ne skrivaju svoje emocije,pa su veoma odani prijatelji, i s njima uvek znate na cemu ste.Svaku vezu,rak,dozivljava ozbiljno.Zbog toga ce vam mozda izgledati suvise posesivnim,pa pazite kako prekidate vezu,jer za njega ne postoje prolazne avanture.
Dodro se slazu sa ribama i skorpijama.
Ne slazu se sa vagama,vodolijama i ovnovima.
Vise informacija i opsirniji opis mozete pronaci na sajtu
http://www.covermagazin.com/rak.htm
BLIZANCI
Blizanci su duhovite i radoznale osobe.U njihovom drustvu vam nikada nece biti dosadno.Zbog svoje prilagodljivosti i inteligencije blizanci ce se lako snaci u svakoj situaciji i okrenuti je u svoju korist.Takodje su i veoma komunikativni.
Mana blizanaca je to sto vole da ogovaraju,pa tako ne uspevaju ostvariti dublje odnose sa drugima.A,vi nemojte verovati bas svakoj njihovoj reci.
Nisu emotivci,pa se tesko zaljubljuju.
Prihvatite njihovu povrsnost i ne dajte se previse,bar ne na pocetku veze.
Slazu se sa ovnom,lavom i vodolijom.
Ne slazu se sa rakovima,skorpionoma i ribama.
Vise informacija i opsirniji opis mozete pronaci na sajtu
http://www.covermagazin.com/blizanci.htm
Objavila:Savovic Ivona 12.april 2008. 16:23
BIK
Bikovi jednostavno vole zavodjenje.Najcesce su vrlo srdacne,ljubazne i pristupacne osobe.Iskreni su i ucinice sve za vas.Bikovi su materijalisti,ekonomska sigurnost im je jako bitna.U zivotu jako vole da uzivaju,cene sve sto je lepo,pa tako i kada je rec o partnerima.
Pravi su gurmani i mozete ih iznenaditi skupocenim poklonom.
Zapamtite-bikovi su ljubomorni astroloski znak i nece vam oprostiti prevaru.
Bikovima najbolje odgovaraju osobe rodjene u znaku jarca,device i raka.
Za njih nikako nisu blizanac,ovan i strelac.
Vise informacija i opsirnije podatke mozete bobiti na stranici
http://covermagazin.com/bik.htm

HOROSKOPSKI ZNACI

OVAN
Ovnove mozemo prepoznati jos na prvi pogled.Njihov izgled je njihov glavni adut,koji njihov teatralni nastup ostavlja dojam gde god se pojavili.Uvek su veseli,nasmejani i optimisticni.Kada ovnovi sebi zadaju neki cilj,od njega ne odustaju lako.Najveca mana im je tvrdoglavost i ljubomora.
Bez obzira da li se radi o muskarcu ili zeni ovnu,poenta je da ovnovi uvek moraju osvajati.
Ovnovi se najbolje slazu sa blizancima,lavom i vagom.
Najlosija kombinacija su rak,bik i vodolija.
Vise informacija i tacniji opis mozete pronaci na sajtu
http://www.covermagazin.com/ovan.htm

ASTROLOGIJA







ISTORIJA ASTROLOGIJE

Niko ne zna koliko je tacno stara astrologija.Veruje se da njeno postojanje datira jos od V veka p.n.e. o cemu nam svedoci horoskopska karta koja je radjena u Vavilonu 29.04.409. p.n.e.

Smatra se da je Beros kasnije preneo znanja o astrologiji iz Vavilona u Grcku,tacnije na Kos.Prvi dokumentovani podatak o postojanju astrologije je Hipokritovo delo ,,On Diets", u kome on objavljuje svoja znanja i istrazivanja iz ove oblasti.

U doba Rimljana astrologija je prosla kroz period pun preokreta.U pocetku,astrolozi su bili proterivani,da bi kasnije astrologija postala deo javnog i politickog zivota.U tom periodu mnogi senatori,pa cak i sami carevi bavili su se ovom naukom.Prva zena astrolog bila je Hipatija.Ona je predvidela tacan datum svoje smrti i to se obistinilo.409. godina oznacava pocetak ponovnog progona astrologa,spaljivanje spisa i knjiga.

Razvoj astrologije u kasnijem dobu protekao je bez vecih oscilacija.Nova nauka pocela je da se siri i na zemlje istoka,da bi na kraju bila rasprostranjena po celom svetu.Najpoznatiji astrolog arapskog sveta bio je Albumasar.U Francuskoj to je bio Majkl Skot,zvanicni dvorski astrolog (12.vek).Prvi astrolog sa nasih podneblja,koji se pominje,je Albert Kazotic iz Togira,inace ucenik Tome Agvinskog.

Sve do 20. veka astrologija pretstavlja izazov za naucnike.Pretrpela je mnoge promene,zbog razlicitih otkrica,ucenja i verovanja.Medjutim,od 20. veka ona je tiha,ali dobija sve vise javnog diskreditovanja,nastalog kao posledica nedostatka sistematizacije i saradnje asrtoloskih skola.

петак, 11. април 2008.

BILJKE U SNOVIMA...

- BAGREM:razočarenje
- BOR:bolji dani
- BOROVNICA:dobre vesti,zdravlje
- BREZA:odsečena- srećasuva- bolest
- BRESKVA:jesti- susret sa dragom osobom
- BREST:uspeh u poslu
- BUKVA:dolazak vernog prijatelja, žir- sreća u braku
-VRBA:seći- žalost, videti- sreća
- GROŽĐE:belo- radost, crno- uzbudljiv događaj, brati- rastanak, kupovati- prijatno poznanstvo
- DEBLO DRVETA:dobitak,nasledstvo
- DRVA:ložiti- tuga, sakupljati- nesrećna ljubav,pliva na vodi- biće bolje,u cvetu- veselje, sedeti na drvetu- skori uspeh
- DRVORED:sreća,putovanje
- DUNJA: sreća
- ŽALOSNA VRBA:žalost
- JABUKA:brati- uspešan završetak posla, jesti- uživanje,kisela jabuka-opasnost,trula- razočarenje,gubitak
- KAJSIJA: blagostanje
- KRUŠKA:jesti- dobra zarada
- KUPINA:brati- velika ljubav
- LIMUN:velika radost
- LIPA:dobar život,ispunjenje želje
- ORAH:poklon,sreća
- PALMA:putovanje
- PRAŠUMA:uspeh
- RIBIZLA:ostvarenje želja,dolaze bolji dani
- SMOKVA:uspeh u ljubavi
- STABLO:u cvetu- sreća, slomljeno- šteta, sedeti na stablu- vlast, bez grana- gubitak, sedeti ispod- dobre vesti
- TOPOLA:dobar provod
- TREŠNJA:brati i jesti- ljubav i zdravlje
- HRAST:veliki- dug život,blagostanje, šuma- bogatstvo
- ŠLJIVA:jesti- suze,ljubomora, stablo u cvetu- sreća u ljubavi
- ŠUMA:zelena- sreća,zdravlje, gola- pritisnuće Vas poslovi, mračna- tuga, da gori- gubitak, posečena- neuspeh, borova- veliko iznenađenje, bukova- veliki dobitak
- ŽIR:sreća u braku
- ŽBUNJE:nevolja,prevara

Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 23:00

Kako da vam cveće u vazi što duže traje

Da bi Vam cveće u vazi što duže trajalo morate da obratite pažnju na nekoliko stvari:
- Vaza treba da bude čista, napunjena do 1/3 ( vodu u vazu sipati jakim mlazom da bi bilo što više mehurića, temperatura vode = sobnoj temperaturi )
- Odstraniti višak lišća ( da ne bi istrulilo u vodi )
- Staviti stabljiku u vodu i iseći je 2-3 cm ( da bi se sprečilo ulaženje vazduha u sprovodne snopiće i tako otežalo kretanje vode do cvetova )
- Količina vode zavisi od vrste cveća: ruže,karanfili i hrizanteme vole dosta vode; gerberi i lale vole vodu do 1/3 vaze; gerberima se voda mora menjati svaki dan, lalama treba samo dolivati vodu; gladiolama treba otkinuti poslednja tri pupoljka kako bi se ostali cvetovi razvili
- cveće koje ima šuplju stabljiku treba podsecati svakog drugog dana.
- Cveće u vazi ne treba da bude na direktnom suncu,promaji, ali je poželjno da bude u hladnijoj prostoriji
- Za duže trajanje rezanog cveća u vazi postoji i prašak (umesto,već čuvenog aspirina) koji se stavlja u vodu

Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 22:50

Bonton prilikom primanja cveća


- Ako dobijete cveće, uvek recite da je baš to ono što ste želeli, buket stavite u posebnu vazu ili (ako ste vešti) od tog cveća napravite aranžman.

Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 22:30

Tradicionalna pravila prilikom poklanjanja cveća...

- Kada se ide prvi put u posetu prijateljima treba poneti buket cveća. Kasnije je dovoljan jedan ili najviše tri cveta.
- Cveće u saksijama poklanja se samo poznatim osobama i to onima za koje znate da imaju dovoljno prostora, kao i naviku da gaje cveće
- Raskošni buketi se nose samo na značajnije jubileje
- Cveće kao poklon ne zadužuje i ne obavezuje, ali se nikada ne nosi u službenu posetu!
- Postoje nedoumice da li cveće treba predavati umotano ili ga treba odmotati pre predavanja. Odlučite se za varijantu koja Vama (ili osobi kojoj poklanjate) najviše odgovara, a ako je cveće umotano,neka to bude sa merom i ukusom.
- Ako devojci kupujete cveće, bilo bi prigodno da i njena majka dobije cvet.
- Prilikom kupovine cveća obratite pažnju da cveće bude sveže ( lale i irisi treba da budu zatvoreni, frezije po dva-tri otvorena pupoljka a orhideje što otvorenije), obratite i pažnju da li cveće stoji napolju (ako je zima, cveće može da promrzne pa da se ne rascveta nego samo uvene).
- Za rođenje bebe kupuje se najskuplje i najlepše cveće, naravno ono koje majka voli. U porodilište ne donosite cveće,jer je zabranjeno da cveće bude blizu beba.
- Za rođendane se poklanja skupoceno cveće, ali najviše tri cveta!
- Bolesnici nikada ne treba donositi više od jednog cveta koji ne treba da bude jakog mirisa i bele boje.

Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 22:46

CVETNI BONTON







Kada se nešto proslavlja ili čestita osnovno pravilo je da se nosi neparan broj cvetova, čime se iskazuje želja da bude još takvih proslava i da stigne još mnogo cveća. Nasuprot tome, na ispraćaj umrlog nosi se buket sa parnim brojem cvetova. Tako se, jezikom cveća izražava želja da se žalost više ne ponovi.
Ovo su naši običaji, u drugim zemljama broj cvetova je nevažan, ali zato postoje vrste cveća za određene prilike. Zato, ako ste u inostranstvu, dobro proverite koje cveće poklanjate,da ne biste nekoj dragoj osobi poklonili cveće namenjeno za sahrane!!!

Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 22:30

Prolazak ispod merdevina...


U nekim azijskim zemljama, osuđenike na smrt su vešali tako što su konopac vezivali za sedmu prečagu merdevina prislonjenih o stablo drveta. Pošto se verovalo da je smrt "prelazna", ljudi su se dobro čuvali da ne prolaze ispod tih merdevina jer su verovali da će tako i oni "uhvatiti" smrt.
Merdevine su simbolizovale različite stvari u raznim kulturama. Egipćani su im pripisivali pozitivne mistične osobine, jer su verovali da je njihov bog sunca Oziris spašen merdevinama kad je bio zarobljen od strane Duhova tame. Zbog ovoga su male merdevine stavljane u grobove egipatskih kraljeva, kako bi im pomogle da se popnu na nebo. I dan-danas neki Egipćani nose male modele merdevinama jer veruju da će im one doneti sreću.
U drugim krajevima sveta, ljudi iz različitih razloga izbegavaju da prođu ispod merdevina. Jedan od korena ovog običaja zasniva se na tome da su merdevine, kad se naslone na zid, činile trougao sa podom i zidom, što je simbolizovalo život (ili boga), a taj simbol je smatran za svetinju pa bi prolazak kroz njega bio skrnavljenje svetinje. Zato se verovalo da će svakoga ko prolaskom kroz ovaj trougao pokaže nepoštovanje svetinje, snaći zaslužena kazna.


Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 22:16

Žečja šapa



Ako je verovati ovoj sujeverici, da bi zečja šapa donela sreću onome ko je nosi, to mora da bude njegova zadnja leva šapa, da se nosi u levom džepu, a posebno veliku snagu ima ako je tog zeca ubila razroka osoba u noći punog meseca! Ipak, kad negde kupite zečju šapu, to je obično prednja šapa (ona je manja pa je praktičnija za nošenje), a ko je i kada ubio zeca - to vam verovatno neće ni biti važno (a još manje nesrećnom zecu).
Verovatno je da je ovo sujeverje nastalo u staro vreme, kad su ljudi zečevima pripisivali i dobre i zle osobime. Ove životinje su umiljate kad se pripitome, ali je podozrenje izazivalo to što su u noćima kad je mesec jako sijao, izlazili da se hrane. Posebno je zbunjivalo ljude to što neke vrste zečeva leti imaju smeđe, a zimi belo krzno.
Snaga zečjih zadnjih nogu je impresivna, naročito kad oni brzo trče, a pritom oni zadnje šape čak provlače ispred prednjih, kao da će im one "pokazati put" kojim mogu da pobegnu od opasnosti. Moguće je da je to stvorilo kod ljudi uverenje da zadnje šape imaju magijsku moć da izbegnu svaku opasnost.


Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 22:00

Kucanje o drvo


U našim krajevima je ovo najzastupljeniji vid sujeverja. Svaki put kad neko prokomentariše nešto dobro ili se dogodi neki povoljan preokret, on kucne o drvo i obično kaže "da kucnem o drvo, da ne čuje zlo".
Ovo se zaniva na starom verovanju da su bogovi živeli u drveću koje je raslo po šumama. Kad je neko dolazio da moli nekog od tih bogova za nešto, ritual je zahtevao da on najpre dodirne koru drveta. Ako bi mu se ta želja kasnije ispunila, on je ponovo dolazio do istog drveta da kucne u njega, što je bila poruka bogu da je molba urodila plodom, a u isto vreme i njegov gest zahvaljivanja za ispunjenu molbu.
Istovremeno je postojalo i verovanje da oko drveća obleću i duhovi koji su ljubomorni na ljudsku sreću i koji su činili sve da osujete svaki dobar razvoj događaja. Kucanje o drvo je imalo i tu svrhu da "zagluši uši" tim duhovima, kako oni ne bi čuli da je želja ispunjena.


Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 21:50

Potkovica


Verovanje da potkovica donosi sreću potiče od verovanja u simbole polukruga i Mesečevog srpa. U ranijim religijama verovalo se da polukružni oblik poseduje magijske moći i da ima sposobnost zaštite. U antičkom Juhatanu i Peruu, hramovi su građeni tako da su imali ulazno stepenište i trem u obliku polukruga, a slična praksa je bila i u Španiji. Ruševine Stounhedža takođe pokazuju da su Druidi (starokeltski sveštenici), koji su obožavali Sunce, gradili objekte polukružnog oblika. Tokom Srednjeg veka, crkve i javne zgrade imale su prozore i mnoge detalje na fasadama u obliku polukrugova, jer je postojalo verovanje da ovaj oblik štiti od zlih sila.
Konje su počeli da potkivaju Grci u 4. veku. U to vreme konji su bili svete životinje, pa su njihove potkovice smatrane za predmete koji donose sreću. Potkovice su pravljene od gvožđa, za koje se, uzgred, verovalo da je čvrstinu dobilo od veštica.
Doskora su potkovice pravljene isključivo sa sedam rupa za eksere, jer se verovalo da taj broj ima magijsku moć. Zato nije nikakvo čudo što su stari Grci i Rimljani držali potkovice zakucane na zidove ili iznad vrata kako bi im donosile sreću i štitile ih od svakog zla.
Postoje dva različita verovanja kako treba okačiti potkovicu. Po jednom, ona treba da bude okrenuta otvorom nagore, pa ako joj se neki neoprezni đavo suviše približi, on će biti uvučen njenom magijskom snagom u taj otvor i uništen. Po drugom verovanju, potkovicu treba okrenuti otvorom nadole, kako bi se sreća iz nje stalno prosipala (naročito ako je okačena iznad vrata), pa tako neprekidno sprečavala da đavo pređe prag i uđe u kuću.
Jednu potkovicu dobio sam od književnika i glumca Raše Popova. Okačio sam je iznad svog radnog stola, i sada je imam stalno pred očima. Ne, nisam sujeveran, ali mi je ona drag poklon i prijatno mi je da je imam pred očima. Od Raše sam tom prilikom čuo za još jedan koren verovanja u to da potkovica donosi sreću:
Pre mnogo vekova, Arapi su pustinju prelazili na konjima i, kad bi konj izgubio potkovicu ili kad bi ona pukla, to je moglo nesrećnu životinju i njenog vlasnika da košta života, jer konj nije mogao da nastavi put po tlu koje je mestimično bilo kamenito. Ako bi u takvoj situaciji konjanik pronašao svoju (ili tuđu) izgubljenu potkovicu, zaista je imao razloga da se raduje, jer bi mu ona spasila život! Ona bi mu tada zaista donela sreću.


Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 21:35

Petak trinaesti

Smatra se da je petak, kad pada trinaestog dana u mesecu, nesrećan dan za sve ljude osim za one koji su rođeni u petak, trinaestog - za njih je to onda srećan dan!
Danas se pominje mnogo korena od kojih potiče verovanje da je petak nesrećan dan. Jedno od njih je da je Eva ponudila jabuku Adamu u petak, drugo da je u petak započeo Veliki potop, zatim da je gradnja Vavilonskog tornja prekinuta u petak, pa da je Isus Hristos razapet u petak (a na tajnoj večeri je bilo 13 ljudi), i tako dalje.
Inače, još pre nego što je Biblija bila napisana, petak je smatran za važan dan. Ljudi su se petkom posvećivali posebnim ritualima, u kojima su pozivali svoja božanstva i molili ih za dobru žetvu, zdravlje i sreću. Oni koji su radili toga dana smatrani su za proklete, i verovalo se da će im se to nepoštovanje božanstava osvetiti.
Petak se nekada ljudi zvali i "Veštičji Sabat", jer se verovalo da su se svakog petka dvanaest veštica sastajale sa djavolom - a to je trinaest zlih duša na jednom mestu, dovoljno da se načini zlo. Zato se spoj petka i trinaestog u mesecu smatra najgorom mogućom kombinacijom.



Triskaidekafobija i paraskevidekatriafobija

Triskaidekatriafobija je iracionalni strah od broja 13, a paraskevidekatriafobija je strah od od petka, trinaestog. Terapeut Donald Dozi (dr. Donald Dossey), čija specijalnost je lečenje iracionalnih strahova kod ljudi, uverava svoje pacijente da će biti izlečeni ako nauče da tečno izgovore ovu reč napamet. Zanimljivo, ali izgleda da kod velikog broja njegovih pacijenata ovo funkcioniše. Tim ljudima je verovatno potrebno samo malo sugestije da bi se oslobodili svojih strahova.

U petak, trinaestog oktobra 2000. godine održana je
promocija knjige "Da li postoje stvari koje ne postoje". Da bi simbolika bila potpuna, promocija je započela tačno u 19.06 časova, jer je to vreme u znaku tri šestice - 6 časova i 66 minuta posle podne.
Ako pitate zašto - odgovoriću pitanjem: a zašto da ne?
Da li je trinaesti, kad pada u petak, zaista nesrećan dan? Kao što lepo reče Robert Tod Kerol, mogao bi da bude - ako verujete u to. Neka proročanstva su samoostvariva.
Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 21:20

Detelina sa četiri lista...


Postoji nekoliko legendi koje prate ovu biljku. Jedna od njih je da je Eva ponela sa sobom detelinu sa četiri lista kad je napuštala raj. Ipak, mnogo pre nego što se pojavila priča o Adamu i Evi, Druidi (starokeltski sveštenici) u Engleskoj su verovali da detelina sa četiri lista ima magijska svojstva. Jedno od tih verovanja bilo je da svako ko pronađe detelinu sa četiri lista, dobija sposobnost da vidi zla bića kao što su veštice i đavoli, pa da tako može da ih izbegne.
Prema drugom tumačenju, za detelinu sa četiri lista verovalo se da donosi sreću zato što ona predstavlja krst, ali ne kao religijski simbol (jer se on u hrišćanstvu pojavio tek u trećem veku posle Hrista) nego kao Solarni ili Sunčev krst. Naime, ljudi su nekada koristili Sunčev krst za orijentaciju: jedna prava linija krsta pokazivala je na mesto na kome Sunce izlazi ili zalazi (kao istok ili zapad), a druge dve pokazivale su sever i jug. Presek ovih linija činio je Solarni krst.
U stvarnosti, detelina sa četiri lista je zapravo kao i obična detelina, samo sa degenerisanim genom koji određuje broj listova. Potražnja za ovim simbolom sreće danas je tako velika da su neke uzgajivačnice uspele da odgaje sorte deteline u kojima se ovaj degenerisani gen veoma često javlja, pa tako danas možete da kupite seme od njih i da tako imate celu baštu punu "sreće"!
A znate li cemu sluzi svaki listic.....??
jedan je za ljubav
jedan je za nadu
jedan za veru
jedan za srecu


Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 21:00

Razbijeno ogledalo-sedam godina nesreće...


Ako razbijete ogledalo, nesreća će vas pratiti sledećih sedam godina!
Verovatno je da bi ovo verovanje danas moglo da se koriguje, tako da se "smanji kazna" onome ko razbije ogledalo, jer je sedam godina zaista mnogo vremena. Ipak, ono i dalje postoji u istom obliku u kome je i začeto.
Prva ogledala koja je čovek koristio, istini za volju, nisu ni mogla da se razbiju, jer ih je činila mirna površina vode. Bez naučnog znanja o prirodi, čovek je mislio da je njegov odraz, koji je video na površini jezera ili bare, bio njegovo drugo "ja", ili njegova druga duša. On se plašio da bi, ako bi uznemirio to svoje "drugo ja", na neki način time povredio sam sebe. Kad su kasnije napravljena staklena ogledala, njihovo razbijanje značilo bi i ozbiljnu povredu svoje duše.
Stari Rimljani su verovali da se čovekov život "obnavlja" svakih sedam godina. Pošto je razbijanjem ogledala taj život bio ugrožen, trebalo je čekati celih sedam godina da bi se on obnovio.
I ovo sujeverje, kao i većina drugih, zasnovano je na praktičnim razlozima. Staklena ogledala su nekada bila veoma skupa, pa je njihovim vlasnicima dobro došlo verovanje koje bi pomoglo da ona što duže ostanu čitava.

Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 21:45

Crna mačka donosi nesreću


E. Redford (E. Radford) opisuje u Enciklopediji sujeverja istorijat ovog verovanja, čiji je koren u Engleskoj, kojom je tada vladao kralj Čarls I. Njegov strah da će izgubiti svog ljubimca, jednu crnu mačku, bio je toliki da je naredio da je čuva posebna straža. Onoga dana kad se mačka razbolela i uginula, za vladara je sve pošlo naopako pa je već sledećeg dana izgubio vlast i bio uhapšen.
Verovatno je od tog događaja stvorena legenda u kojoj su crnim mačkama pripisane mistične moći. Ove životinje su na brodovima držane pre svega da bi miševi bili “pod kontrolom”, ali im je uskoro pripisana i moć uticaja na sudbinu broda, analognu onoj koju je imala i na sudbinu kralja Čarlsa I - ako bi neko bacio mačku preko ograde broda ili ako bi ona sama pala u more, to bi značilo da će i brod završiti na dnu mora (što je u skladu sa principima
simpatetičke magije). Uskoro su i mornari počeli da tumače svoju sudbinu na osnovu ponašanja mačke. Kad mačka, recimo, priđe nekom od njih, to je značilo da će ga pratiti sreća, a ako mu priđe samo do pola puta pa se onda vrati, bio je to loš znak.
Ova verovanja preuzele su od mornara i njihove porodice, pa je u svakoj kući sa bar jednim mornarem držana crna mačka. Smatralo se da ona “čuva kuću” od nesreće koja bi na moru mogla da zadesi moreplovca. Ovo verovanje do te mere je bilo izraženo, da su crne mačke smatrane za pravu dragocenost, pa se događalo i da budu predmet krađe.
Dalji razvoj verovanja uobličio je ono što je i danas rašireno kod mnogih naroda, pa i našeg. Onoga dana kad se mornar pripremao za put, ukućani su gledali kakvu će mu sreću “proreći” crna mačka jer se verovalo da ona zna šta ga čeka. Ako bi krenula od njega ka vratima, pokazujući mu simbolično put, bio je to dobar znak i on je polazio bezbrižan, ali ako bi mu “presekla” put to je značilo da mu ne savetuje da krene jer ga na putu čeka nesreća.
Takođe je postojalo i verovanje da je crna mačka služila kao pomoćnik ili maskota vešticama, i da se pretvarala u đavola pošto bi im odslužila sedam godina.
Verovanje da mačka ima devet života potiče još od starih Egipćana, koji su obožavali mačke. Oni su se divili njihovoj vitalnosti i sposobnosti da prežive pad sa velike visine, pa je iz toga proisteklo verovanje da mačke imaju devet života.
Zašto baš devet? Mačka je, kao objekat obožavanja, dovedena u vezu sa njihovim tadašnjimm Trojstvom, koje su činili Majka, Otac i Sin. Tri puta tri bio je najviši izraz iskazane časti, pa je tako stvoreno verovanje da mačka ima devet života.


Objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 21:17

SUJEVERJE

DA LI VERUJETE DA, AKO VAM CRNA MAČKA PREĐE PUT, DA ĆE VAM SE DESITI NEŠTO LOŠE? DA LI OKREĆETE NEŠTO NAOPAKO NA PETAK TRINAESTI? DA LI JE BAKSUZ, AKO PROĐETE ISPOD MERDEVINA? RAZBIJENO OGLEDALO-SEDAM GODINA NESREĆE? DETELINA SA ČETIRI LISTA? DA LI STE IMALI NEKADA ŽELJU DA PROTUMAČITE SVOJ SAN? ZANIMA VAS ŠTA ZNAČI I ODAKLE POTIČE VAŠE IME? ŽELITE DA KUPITE CVEĆE, ALI NE ZNATE KOJE ODGOVARA TOJ PRILICI? DA LI JE ISTINA DA JE ŽUTA RUŽA ISKAZ LJUBOMORE? AKO NEMATE ODGOVORE NA OVA I JOŠ MNOGA PITANJA, ILI SE DVOUMITE I VOLELI BISTE DA SAZNATE NEŠTO VIŠE, ONDA JE OVO PRAVI NAČIN DA POČNETE DRUŽENJE SA NAMA...!!!

objavila: Tatjana Sentjakov 11.04.2008. u 16:46